Kemmurun musiikista huokuu suomalainen maalaisromantiikka

Kemmurua ei turhaan ole luonnehdittu rehelliseksi hiphop-yhtyeeksi. Sen soundi on aitoa ja hyväsydämistä suomenkielistä hiphopia, josta hehkuu maalaiskarisma ja suomalainen sielunmaisema. Kemmuru koostuu kolmesta jäsenestä: tikkakoskelaisesta Aksimista, joensuulaisesta Jodarokista ja rovaniemeläisestä DJ J-Lainista. Miehet kohtasivat muutettuaan Helsinkiin 2000-luvun alussa, missä he asuvat edelleen. Aksim oli aiemmin toiminut tuottajana useille Suomi-hiphop-artisteille, esimerkiksi Palefacelle ja Fintelligensille. Jodarok ja DJ J-Laini puolestaan olivat räpänneet muissa kokoonpanoissa.

Soolourat veivät lupaavan kokoonpanon

Kemmurun ensimmäinen pitkäsoitto Mite se teiä…? julkaistiin vuonna 2003. Tuolloin DJ J-Laini ei ollut vielä liittynyt yhtyeeseen. Kolme artistia yhdisti kuitenkin voimansa vuonna 2006 ilmestyneellä yhtyeen toisella pitkäsoitolla Kehumatta paras, joka sai runsaasti hyviä arvosteluja ja nousi jopa Suomen viralliselle listalle sijalle 34. Tämän jälkeen kolmatta pitkäsoittoa saatiin taas odottaa pari vuotta, kunnes vuonna 2010 näki päivänvalon Meiltä puuttuu kaikki, joka julkaistiin sekä CD:nä, että digitaalisessa muodossa. Albumi nousi Suomen viralliselle listalle pian julkaisunsa jälkeen, tällä kertaa sijalle 13.

Tämän jälkeen Kemmuru on viettänyt muutamaa yksittäistä keikkaa lukuun ottamatta hiljaiseloa. Aksim on keskittynyt soolouraansa sekä työskennellyt tuottajana. Jodarok on tehnyt musiikkia Aivovuoto-nimen alla ja DJ J-Laini on työskennellyt kokonaan toisella alalla tehden satunnaisia DJ-keikkoja. Kemmurulla on kuitenkin edelleen vankka fanijoukko esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, joten kysyntää keikoille kyllä riittäisi. Voimme vaan toivoa, että miehet jaksavat kaivaa kokoonpanon edelleen naftaliinista säännöllisin väliajoin.