Lapin poika ei peittele mielipiteitään

Alun perin Kemistä kotoisin oleva Matti Salo, taiteilijanimeltään Asa, nousi yleisön tietoisuuteen 2000-luvun alussa kantaaottavana rap-artistina, osana Rähinä Recordsin hiphop-kollektiivia. Eritoten miehen ensimmäisellä, vuonna 2001 julkaistulla levyllä, joka kantaa nimeä Punainen Tiili, sanoitukset olivat vasemmistolaisia ja erityisen kantaaottavia. Hän kritisoi niissä valtapuolueiden homogeenisuutta, vastustaa sotia ja eriarvoisuutta sekä kertoo elämästä Helsingin Roihuvuoren lähiössä. Nykyisin levyä pidetään yhtenä Suomi-hiphopin peruskivistä.

Avain muuttui Asaksi

Uransa alkumetreillä, kun Asa levytti Warner Musicin listoilla, oli hänen taiteilijanimensä Avain. Vähän esikoislevyn ilmestymisen jälkeen Asa kuitenkin irtisanoi sopimuksensa Warner Musicilla, jolloin oikeuden nimeen Avain jäivät levy-yhtiölle. Tämän jälkeen artisti vietti muutaman vuoden hiljaiseloa, kunnes vuonna 2004 hän palasi parrasvaloihin riimittelemään Leijonaa mä metsästän -singlellä ja uudella taiteilijanimellä Asa. Seuraavana vuonna Asa oli myös mukana tekemässä Tyttö sinä olet tähti -elokuvan soundtrackia. Yhteensä Asalta on ilmestynyt yksitoista pitkäsoittoa, joista viimeisin, Love, vuonna 2015.

Ehkä Asan ylistetyin levy on vuonna 2008 julkaistu Loppuasukas, jossa Asa esiintyy ensimmäistä kertaa Jätkätjätkät-yhtyeen kanssa. Balkan-sävyinen levy nappasi arvostetun Teosto-palkinnon ja se myös voitti vuoden 2009 Emma-palkinnon kategoriassa ”Vuoden hiphop-, dance- tai R&B-albumi”.

Ikävuodet ovat vieneet pahimman kiihkon

Vuosien saatteessa Asa lyriikat ovat pehmentyneet ja tyyli muuttunut viihteellisemmäksi. Asa kertoo mielellään sanoituksissaan anekdootteja tosielämästä, niin kaljan juomisesta kuin myös ihastuksestaan Ruotsin prinsessa Madelaineen. Muuten mies on onnistunut pitämään yksityiselämänsä salassa suurelta yleisöltä. Haastatteluissakin hän keskittyy mieluummin kertomaan musiikin tekemisestä kun perhesuhteistaan.