Rap-SM

Rap-musiikin SM-kilpailut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2000. Tapahtuman järjestivät tuolloin Tuotantoyhtiö Bring The Noisen Harri Hakala ja DJ Amara. Vuonna 2002 järjestämisestä alkoi vastata Kool Kat Records, joka myös julkaisee tapahtumasta joka vuosi DVD:n.

Kilpailun tuomaristo vaihtuu vuosittain ja koostuu tavallisesti pitkälti tunnetuista Suomi-räppäreistä. Muun muassa sellaiset Suomi-räpin tähdet kuin Paleface, Redrama, Juno, Karri Koira ja Elastinen ovat toimineet tapahtuman tuomareina. Tapahtuman pitkäaikaisena juontajana toimi Jukka Lariola alias Mängimies, myöhemmin Mängi. Nyt viimeiset neljä tapahtumaa on juontanut Jussi Ridanpää.

Alkuun kilpailuissa oli erilliset sarjat englannin- ja suomenkieliselle räpille, mutta nykyään kilpailussa voi räpätä vain suomen kielellä. Uudistus on tehty ilmeisesti siksi, että englannin kielellä esitettävän räpin taso ei ole ollut riittävän hyvä. Aikaisemmin kilpailu järjestettiin karsintasysteemillä, jolloin vain parhaat pääsivät finaaliin. Nykyisin kilpailu toimii battle-periaatteella, jolloin arvotut parit ottavat toisistaan mittaa ja parempi pääsee jatkoon.

Kilpailuun on osallistunut moni myöhemmin huomattavaan menestykseen yltänyt räppäri. Esimerkiksi sekä Redrama että Juno ovat ponnistaneet räpin SM-kisoista uransa alkutaipaleella. Jotkut taas ovat ottaneet suorastaan tavakseen osallistua kilpailuun, kuten Kaarinasta kotoisin oleva Kalle ”Kajo” Niskanen, jolle ei yksi kilpailun voitto vuonna 2009 riittänyt, vaan kilpailu piti käydä voittamassa uudelleen 2011. Kaiken kaikkiaan Kajo on osallistunut kilpailuun kuusi kertaa kilpailijana ja kerran tuomarina.