SMC Lähiörotat

SMC Lähiörotat on suomalainen rap-yhtye, jonka kotipaikka on Helsinki. Lyhenne nimen edessä muodostuu sanoista Skate Maniacs Crew, vapaasti suomennettuja skeittimaanikoiden joukkue. Lähiörottien taival Suomen rap-taivaalla alkoi huimasti joulukuussa 2009, kun pojat latasivat YouTubeen Skate Maniacs -elokuvaa varten tehdyn videonsa SMC Hoodrats. Tämä Pablo Filmsin ohjaama video sai hetkessä satoja tuhansia katsojia. Tällä hetkellä katsojia on ollut reippaasti yli kaksi miljoonaa. Erä-Koiran ”ihan vitun jepa” -lausahdus videon loppupuolelta levisi netissä kulovalkean tavoin.

SMC Lähiörottiin kuuluvat Erä-Koiran lisäksi Juno, Avionin Prinssi ja Thono Slowknow, jotka kaikki ovat tunnettuja Suomi-räppäreitä. Yhtyeen levyillä ja videoilla on lisäksi esiintynyt muun muassa Notkea Rotta, Raimo ja Asa.

Yhtyeen toinen video, Lähiörotat skujaa, saavutti sekin huikean menestyksen ilmestyttyään YouTubessa lokakuussa 2010. Miljoonan katsoja raja rikkoutui kahdessa viikossa! Vieläpä yhtyeen kolmaskin video, Yks risti kaks, joka ilmestyi huhtikuussa 2011, oli menestys ja saavutti kunniamaininnan Oulun musiikkivideofestivaaleilla. Näistä kaikista videoista on ohjaajana vastannut Pablo Films. Videoita SMC Lähiörotilta on ilmestynyt nyt yhdeksän, joista viimeisin on ilmestynyt tänä vuonna.

Myös SMC Lähiörottien ensimmäinen albumi Raffii Suomi-flättii oli varsinainen hitti. Se nousi heti avausviikollaan virallisen listan sijalle kaksi. Tämä tapahtui kesäkuussa 2011. Tuon jälkeen yhtyeeltä on ilmestynyt 666 kappaleen sarja EP:stä Rottaradio yhdessä Notkean Rotan kanssa vuonna 2014 ja albumi Ja niin se menee vuonna 2015.